Welcome to Evently

Lorem ipsum proin gravida nibh vel veali quetean sollic lorem quis bibendum nibh vel velit.

Evently

Stay Connected & Follow us

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Image Alt

Nagrade

Od pokretanja Dana hrvatskoga filma početkom 1992. do 29. izdanja festivala 2020. utemeljiteljska nagrada Oktavijan Hrvatskoga društva filmskih kritičara za najbolja ostvarenja u svim filmskim rodovima (igrani, animirani, dokumentarni, eksperimentalni i namjenski film) bila je i najprepoznatljivija nagrada Dana hrvatskoga filma. Odlukom kritičarskoga ceha, koji je odlučilo emancipirati svoje nagrade, Oktavijan se više ne dodjeljuje na Danima hrvatskoga filma, kao ni druga kritičarska priznanja (Zlatni Oktavijan, Nagrade „Vladimir Vuković“ za najboljega kritičara). Puna tri desetljeća na Danima je ipak opstala nagrada Glasa koncila „Zlatna uljanica“, koja je uz priznanja strukovnog žirija (uvedena 1996) te Nagradu „Jelena Rajković“, jedna od tradicionalnih nagrada manifestacije.

GLAVNE NAGRADE STRUČNOGA ŽIRIJA

Dodjeljuje ih tročlani službeni žiri za najbolji film festivala (Grand prix) te za najuspjelije kreativne (strukovne) prinose u posebnim kategorijama (režija, scenarij, gluma, montaža, glazba, kamera, manjinska koprodukcija). Grand prix uključuje novčanu nagradu kao poticaj za daljnji rad. Diskrecijsko je pravo žirija dodijeliti i posebna priznanja u svakoj od predviđenih kategorija, a u dogovoru s direkcijom festivala razmotriti te javno istaknuti i umjetničke doprinose koji se nisu posebno vrednovali te predložiti dodjelu nagrade u novoj kategoriji.

NAGRADA „ZLATNA ULJANICA“

Ulje u biblijskoj tradiciji označava izabranost, spoznaju, radost, sredstvo za uljepšanje života. Uljanica pak, po zamisli Glasa koncila kao utemeljitelja i dodjeljivača nagrade, znak je svjetla koje prosijava iz ulja, tj. izabranosti, spoznaje, radosti i ljepote. Glas Koncila tom nagradom želi upozoriti na filmsko ostvarenje koje, prema ocjeni žirija, bolje i prepoznatljivije od drugih promiče pozitivnu poruku, tj. etičko svjetlo u aktualnome trenutku života.

NAGRADA „JELENA RAJKOVIĆ“

Utemeljenu 1999. u spomen na prerano preminulu redateljicu Jelenu Rajković, čiji su studentski i prvi profesionalni filmovi obilježili Dane hrvatskoga filma, nagradu dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja najboljemu redatelju/redateljici u dobi do 30 godina.

NAGRADA ZA ETIKU I LJUDSKA PRAVA

Dodjeljuje se od 2015. kao priznanje filmu koji na najkreativniji i najtransparentniji način promiče ljudske vrijednosti i ljudska prava, zagovarajući društvo pluralnih identiteta i opredjeljenja te toleranciju prema drugima i drukčijima.

NAGRADA PUBLIKE

Nagrada se dodjeljuje filmu u natjecateljskome programu koji je dobio najvišu prosječnu ocjenu gledatelja u dvorani.