Welcome to Evently

Lorem ipsum proin gravida nibh vel veali quetean sollic lorem quis bibendum nibh vel velit.

Evently

Stay Connected & Follow us

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Image Alt

Nagrade

Od pokretanja Dana hrvatskoga filma početkom 1992. do  29. izdanja festivala 2020. godine, utemeljiteljska nagrada „Oktavijan“ Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolja ostvarenja  u svim filmskim  rodovima (igrani, animirani, dokumentarni, eksperimentalni i namjenski film) bila je i najprepoznatljivija nagrada Dana hrvatskoga filma. Odlukom kritičarskog ceha, koji je odlučilo emancipirati svoje nagrade, Oktavijan se više ne dodjeljuje na Danima hrvatskoga filma, kao ni druga kritičarska priznanja (Zlatni Oktavijan, nagrade Vladimir Vuković za najboljeg kriitičara). Cijela tri desetljeća na Danima je ipak opstala nagrada Glasa koncila „Zlatna uljanica“, koja je uz priznanja strukovnog) žirija uvedena 1996, te nagradu „Jelena Rajković“, jedna od tradicionalnih nagrada manifestacije.

NAGRADE DANA HRVATSKOGA FILMA

Dodjeljuje ih  tročlani službeni žiri za najbolji film festivala (Grand prix) te za najuspjelije kreativne (strukovne) prinose u posebnim kategorijama (režija, scenarij, gluma, montaža, glazba, kamera, manjinska koprodukcija). Grand prix uključuje novčanu nagradu kao poticaj za daljnji rad. Diskrecijsko je pravo žirija dodijeliti i posebna priznanja u svakoj od predviđenih kategorija, a u konzultaciji s direkcijom festivala razmotriti te javno istaknuti i umjetničke doprinose koji se nisu posebno vrednovali te predložiti dodjelu nagrade u novoj kategoriji.

NAGRADA „ZLATNA ULJANICA“

Ulje u biblijskoj tradiciji označava izabranost, spoznaju, radost, sredstvo za uljepšanje života. Uljanica pak, po zamisli Glasa koncila kao utemeljitetlja i dodjelitelja nagrade, znak je svjetla koje prolazi iz ulja, tj. izabranosti, spoznaje, radosti i ljepote. Glas Koncila tom nagradom želi upozoriti na filmsko ostvarenje koje, po ocjeni žirija, bolje i prepoznatljivije od drugih promiče pozitivnu poruku, tj. etičko svjetlo u aktualnom času života.

NAGRADA „JELENA RAJKOVIĆ“

Utemeljena 1999. u spomen na prerano preminulu redateljicu Jelenu Rajković, čiji su studentski i prvi profesionalni filmovi obiježili Dane hrvatskoga filma, nagrada dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja najboljem redatelju/redateljici u dobi do 30. godina.

NAGRADA  ZA ETIKU I LJUDSKA PRAVA

Dodjeljuje se od 2015. godine kao priznanje filmu koji na najkreativniji i najtransparentniji način promiče ljudske vrijednosti i ljudska prava, zagovarajući društvo pluralnih identiteta i opredjeljanja te toleranciju prema drugima i drukčijima.

NAGRADA PUBLIKE

Dodjeljuje je publika najboljem filmu u natjecateljskom programu. Nagrada se ne mora dodijeliti ako direkcija festivala procijeni da, zbog dozvoljenog broja gledatelja na festivalskim projekcijama uslijed pandemije covida 19, publika neće moći pratiti festival bez ograničenja broja gledatelja.