Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Image Alt

Ocjenjivački sud

Josip Grozdanić

Štono bi rekao legendarni sportski komentator Edo Pezzi, potpisnik ovih redaka rođen je kao vrlo mlad u Šibeniku davne 1969. g. Već u ranim godinama, dok još nije znao ni tko mu glavu nosi, u čarolijama pokretnih slika u tada trima gradskim kinima uživao je zacijelo i više no u skupljanju sličica i igranju frenja (špekula) s prijateljima. I po dolasku na faks u Zagreb, umjesto pretjeranog zamaranja proučavanjem elemenata kojekakvih strojeva i prijenosa momenata sile na Fakultetu strojarstva, brodogradnje i zrakoplovstva, više je vremena provodio po kinima, u filmskim klasicima u tadašnjoj Kinoteci u Kordunskoj ulici uživajući podjednako kao i u aktualnim filmskim hitovima u Zagrebu, Balkanu i drugim danas nepostojećim kino-dvoranama u gradskom središtu. Kad je negdje 1991. g. ili 1992. g. odlučeno da više nismo na Balkanu već u Europi, njemu mnogo toga nije bilo jasno, jer je dvorana i dalje ostala ista. A kad je kao diplomirani inženjer strojarstva 2003. g. počeo pisati o filmu, rat je već odavno završio, a nove kolege i prijatelji su se čudili kako se jedan racionalan strojarski um može toliko zanimati za film. Projekcija po projekcija i tekst po tekst, kroz suradnju s nizom emisija na Hrvatskoj televiziji, dvotjednikom „Vijenac“ Matice hrvatske, Hrvatskim filmskim ljetopisom, mjesečnikom „Total film“, tjednicima „TV Story“ i „Stars“, s Trećim programom Hrvatskog radija itd., ispisale su se već tisuće i tisuće kartica, a čuđenju više nema mjesta. Onaj nekadašnji racionalni um prividno zacrtane budućnosti danas je autor emisija o filmu i stripu na Trećem programu HR-a, kao i priloga o filmu i stripu na Prvom programu, i još uvijek svejednako uživa u filmovima svih rodova, vrsta i žanrova.

Mirta Puhlovski

Mirta Puhlovski diplomirala je produkciju na ADU u Zagrebu. Posljednjih 20 godina radi kao producentica i scenaristica na kratkim, igranim i dokumentarnim filmovima te kao producent kulturno-umjetničkih događanja, tribina i natječaja. Od 2006. g. vodi produkcijsku kuću „Metar60“.

Njene produkcije i koprodukcije (s Finskom, UK i Francuskom) prikazivane su na renomiranim festivalima širom svijeta.

Njezin rad u filmu prepoznat je brojnim nagradama, uključujući nagradu za najbolji kratki igrani film na LA Film Festivalu 2016. g., nagradu za kinematografska postignuća -Thessaloniki F. Fest, Srce Sarajeva na SFF-u 2022 i mnoge druge. Članica je HDFD-a i HRUP-a.

Njena produkcija kratkog igranog filma Zvjerka bila je u kvalifikacijama za nagradu Oscar, a njen posljednji višestruko nagrađivan film Veće od traume, za kojeg je između ostalog osvojila i nagradu za najbolji scenarij na History film festivalu te čak četiri nagrade na DHF 2022, bio je u kvalifikaciji za nagradu Španjolske Filmske Akademije Goya.

Nina Violić

Nina Violić glumica, scenaristica i redateljica rođena u Rijeci, diplomirala na ADU, prvakinja je Drame u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. U svojoj karijeri odigrala je oko stotinjak uloga u kazalištu i na filmu. Napisala je i režirala dva kratka i jedan dugometražni film. Za svoj rad primila je brojne nagrade u zemlji i inozemstvu.