Welcome to Evently

Lorem ipsum proin gravida nibh vel veali quetean sollic lorem quis bibendum nibh vel velit.

Evently

Stay Connected & Follow us

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Image Alt

Selektori

MIRO FRAKIĆ

Selektor namjenskoga filma

Miro Frakić rođen je u Splitu, završio je prirodoslovno-matematičku gimnaziju, a potom diplomirao anglistiku i skandinavistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. U Reykjaviku je proveo godinu dana na stipendiji Instituta Árni Magnússon za islandske studije, u Kalixu u Švedskoj pola godine na novinarskom smjeru. Sudjelovao je na više kritičarskih radionica, među ostalima Talents Sarajevo i radionice Kino kluba Split pod vodstvom Jonathana Rosenbauma, radio kao programski asistent na Međunarodnom festivalu novog filma u Splitu, a sada radi kao asistent Dokukina KIC. Dobitnik je nagrade Vladimir Vuković Hrvatskoga društva filmskih kritičara za najboljega mladog kritičara 2019. Lektor je na Katedri za skandinavistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, gdje drži gostujuća predavanja o švedskom filmu za djecu i mlade i švedskom queer filmu. Objavljuje u Filmonautu, Hrvatskome filmskome ljetopisu, na Zoni filma Hrvatskoga društva filmskih kritičara, kojega je danas član, te na drugim portalima.

JANKO HEIDL

Selektor dokumentarnoga filma

Janko Heidl (Zagreb, 1967) studirao je filmsku režiju na ADU u Zagrebu. Od 1989. piše o filmu, poslije i o (pop-rock i jazz) glazbi, o knjizi i o kazalištu za razne tiskovine i elektroničke medije, najdulje u Večernjem listu (1994–2009). Posljednjih godina najčešće objavljuje u tromjesečniku Hrvatski filmski ljetopis, dvotjedniku Vijenac (Matica hrvatska) te na portalima dokumentarni.net, hdfk.hr/zonafilma.com, mixer.hr i Zapis (urednik 2012–2017). Radio je kao pomoćnik i asistent redatelja na desetak cjelovečernjih igranih filmova (Anđele moj dragi T. Radića, Sedma kronika B. Gamulina, Treća žena Z. Tadića, Rusko meso i Nebo sateliti L. Nole, Sonja i bik V. Vorkapić i dr.). S Draženom Ilinčićem i Arsenom Oremovićem objavio je Kino & video vodiče 1997–2000. Dobitnik je godišnje Nagrade „Vladimir Vuković“ za najboljega filmskog kritičara u 2013. godini. Član je Hrvatskoga društva filmskih kritičara i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

DRAGAN JURAK

Selektor igranoga filma

Dragan Jurak (Zagreb, 1967) studirao je novinarstvo. Filmske i književne kritike pisao je za Kinoteku, Quorum, Nedjeljnu Dalmaciju, Feral Tribune, Jutarnji list, Globus i emisije Hrvatske radiotelevizije. Trenutačno objavljuje na Trećem programu Hrvatskoga radija, u Novostima i Hrvatskome filmskome ljetopisu. Autor je pjesničke zbirke Konji i jahači (1998), zbirke filmskih eseja U zaklon!: ideološka čitanka suvremenog fima (2014) i knjige književnih eseja Život jahača u trenutku skoka konja preko prepone (2020) i filmskih eseja Ah! (2021).
Dobitnik je nagrade Goranovo proljeće za mlade pjesnike te Nagrade „Vladimir Vuković“ za filmsku kritiku.

JELENA PAŠIĆ

Selektorica animiranoga filma

Jelena Pašić (Zagreb, 1986) povjesničarka je umjetnosti i kulturna antropologinja te likovna i filmska kritičarka. Posljednjih desetak godina surađivala je na mnogobrojnim projektima u polju kulturno-umjetničke produkcije te organizirala i koordinirala niz izložbi, radionica, panela i sličnih događanja. Od 2013. do 2017. radila je u Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festival, a od 2020. surađuje s festivalom ZagrebDox gdje je zadužena za vođenje press ureda. Jedna je od selektorica programa ovogodišnjega ZagrebDoxa. Izvršna je urednica portala Vizkultura. Eseje i kritičke tekstove objavljivala je u časopisima kao što su Filmonaut, Život umjetnosti, u emisijama Trećega programa Hrvatskoga radija te na portalima. Jedna je od voditeljica škole umjetničke fotografije Drugi kadar.

DAMIR RADIĆ

Selektor eksperimentalnoga filma

Damir Radić (Zagreb, 1966), filmski autor i književnik, filmski i književni kritičar. Redoviti je filmski kritičar tjednika Novosti i dugogodišnji urednik specijalizirane slikopisne emisije Filmoskop Trećega programa Hrvatskoga radija. Autor je i suautor niza dokumentarno-eksperimentalnih filmova te dugometražnog igranoga filma Posljednji dani ljeta (2019), a upravo mu je u postprodukciji dugometražni dokumentarno-eksperimentalni film Prozori. Također je (su)autor šest zbirki pjesama, jednog romana te knjige filmskih kritika i eseja Milenijsko kino – film na početku 21. stoljeća (2018). Diplomirao je povijest i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.