Welcome to Evently

Lorem ipsum proin gravida nibh vel veali quetean sollic lorem quis bibendum nibh vel velit.

Evently

Stay Connected & Follow us

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Image Alt

Žiriji

GLAVNI STRUČNI ŽIRI DANA HRVATSKOGA FILMA

ĐURO GAVRAN

Redatelj, snimatelj i producent

Rođen je u Bjelovaru 1982. Magistrirao je filmsku i TV režiju (smjer dokumentarni film) na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i dizajn na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je desetak zapaženih dokumentarnih filmova (Bojan, 2010; Htjeli smo radnike, a došli su nam ljudi, 2010; Kelti, 2011; Veliki dan, 2012; Vijesti iz Laayouna, 2016; 4,7, 2016; Presuda, 2013; Učiteljica, 2015; Jedna od nas, 2020…) i dva eksperimentalna. Film Presuda premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Rotterdamu te na tridesetak domaćih i svjetskih festivala gdje je osvojio niz nagrada. Film 4,7 osvojio je Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji na ZagrebDoxu 2016, Vijesti iz Laayouna posebno priznanje na svjetskom festivalu ljudskih prava One World u Pragu, a Jedna od nas Grand prix, nagradu za najbolji dokumentarni film, nagradu za etiku i ljudska prava te „Zlatnu uljanicu“ Glasa koncila na 30. danima hrvatskoga filma. Osnivač je produkcijske kuće Pipser. Živi i radi u Zagrebu.

MIROSLAV SIKAVICA

Redatelj i scenarist

Diplomirao je komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu te filmsku i TV režiju na ADU u Zagrebu. Već su mu studentski radovi donijeli priznanje, uz ostalo Rektorovu nagradu te grand Prix F.R.K.A.-e. Režirao je mnoge dokumentarne TV formate i djela, među inima tridesetak epizoda dokumentarnoga serijala za mlade Direkt (2002–2012), emitiranoga na HTV-u i nagrađivanoga na DHF-u i ZagrebDoxu. Njegov dugometražni dokumentarni prvijenac Oblak (2011) osvojio je nagradu za najbolji film na 10. Liburnia Film Festivalu te nagrade za montažu i produkciju na 21. DHF-u te se još uvijek prikazuje u kampanjama protiv vršnjačkog nasilja. Kratkometražni igrani film Zvir (2016) imao je svjetsku premijeru u programu „15 dana autora“ na 48. festivalu u Cannesu, gdje je nagrađen posebnim priznanjem te je prikazan na šezdesetak međunarodnih festivala. Njegov posljednji autorski film, dugometražni dokumentarac Glasnije od oružja (2017) imao je međunarodnu premijeru na 29. festivalu u Trstu, hrvatsku na 20. Motovun FF-u, osvojio je nagradu za najbolji film na 12. festivalu dokumentarnih glazbenih filmova (DORF) te je uvršten u program tridesetak nezavisnih kinoprikazivača u Hrvatskoj. Obnašao je dužnost umjetničkog savjetnika HAVC-a za kratkometražni igrani film. Predselektor je i programski savjetnik ZagrebDoxa. Koautor je Muzeja osobnih priča. Mentor je na scenarističkom programu DHFR-a za razvoj dokumentarnih serija.

SANJA VEJNOVIĆ

Glumica i producentica

Rođena u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu završila je jednopredmetni sveučilišni studij kroatistike i apsolvirala studij jugoslavenskih jezika i književnosti. Glumačku karijeru započela je 1975, kao tinejdžerica ulogom u filmu Dugo putovanje u bijelo Branka Ivande. Od tada do danas glumila je u više od pedeset igranih filmova i tv serija, uglavnom glavne uloge: Banović Strahinja (1981) Vatroslava Mimice, Visoki napon (1981) Veljka Bulajića, Varljivo leto ’68 (1984) Gorana Paskaljevića, O pokojniku sve najlepše (1984) Predraga Antonijevića, Tri muškarca Melite Žganjer (1998) Snježane Tribuson, Sto minuta Slave (2004) Dalibora Matanića, Twice born (2012) Sergija Castellitta, S mamom (2013) Faruka Lončarevića…, te u TV serijama: Ponos Ratkajevih, Larin izbor, Kud puklo da puklo i dr. Producirala je pet igranih filmova, bila casting director u mnogobrojnim inozemnim filmovima. Osnivačica je Kvadra, prve glumačke agencije u Hrvatskoj, producentske kuće Fos film te suosnivačica glumačkoga studija StudioChekhov Croatia.

ŽIRI NAGRADE „JELENA RAJKOVIĆ“

DALIJA DOZET

Redateljica

Diplomirala je režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Kao scenaristica, redateljica i asistentica režije radi na različitim autorskim i komercijalnim projektima svih vrsta i rodova. Kao voditeljica filmskih radionica surađuje s Ministarstvom kulture, Kinoklubom Zagreb, Hrvatskim filmskim savezom i dr. Članica je Društva hrvatskih filmskih redatelja i Izvršnog odbora Kinokluba Zagreb gdje djeluje i kao koordinatorica radionica, a na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku kao vanjski suradnik. Godine 2016. pokrenula je Filmsku Rundu, reviju kratkometražnoga hrvatskog filma u Osijeku. Trenutačno je u montaži dugometražnoga dokumentarnog filma Lekcije mog tate (produkcija Hulahop) te u pripremama za kratki igrani film Jednog dana dogodit će se nešto (strašno) (produkcija Wolfgang & Dolly).

ROMANA ROŽIĆ

Redateljica i scenaristica

Rođena je u Velikoj Gorici 1963. Diplomirala je na Odsjeku filmske i TV režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu (tema: „Fenomen Rainer Werner Fassbinder“). Od studentskih dana surađuje s Hrvatskom radiotelevizijom na kojoj kao redateljica i scenaristica ostvaruje mnogobrojne TV-emisije i dokumentarne filmove: Parlaonica (nagrada „Forum 21“), Savka – Ruža hrvatska (prikazan na Danima hrvatskoga filma), Povratak (2003), Baš sam fora (dokumentarna serija, 2003) itd. Režirala je kratke igrane filmove Kakav divan dan (2011) i U potrazi za turopoljskim blagom (2021) te napisala scenarij za dugometražni igrani film Ona. Režira i glazbene spotove, namjenske, industrijske filmove, objavljuje književno-publicističke tekstove, a bavi se i kazalištem. Članica je Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatskoga društva filmskih djelatnika.

NIKOLA STRAŠEK

Redatelj

Rođen je 1978. u Zagrebu, gdje je završio Klasičnu gimnaziju, studirao komparativnu kniževnost i latinski jezik na Filozofskom fakultetu te filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti. Kao student režirao je zapaženi dokumentarac Ubil bum te! (2007), koji je prikazan u regionalnoj konkurenciji ZagrebDoxa, a osvojio je Grand prix na bijenalnoj reviji studentskoga filma ADU u Zagrebu (FRKA), nagradu za najboljega debitanta i Nagradu „Jelena Rajković“ za najboljega mladog redatelja na 16. danima hrvatskoga filma 2007. Profesionalnu produkciju započeo je u Factumu jednako zapaženim dokumentarcem Vajt (2009), a nastavio samostalno produciranim eksperimentalno-dokumentarnim filmom Kratki pregled raspadanja (2010), dokumentarnim Čedom (2012, također za Factum) te kratkim igranim filmom Ivo (2012). Uz snimanje filmova piše eseje o filmu za Hrvatski filmski ljetopis i kritike za portal filmovi.hr., objavljuje književne i filmske eseje u online časopisu Ajfelov most urednika Miljenka Jergovića, u emisiji Filmoskop Trećega programa Hrvatskoga radija te radi u skladištu voća i povrća.

ŽIRI NAGRADE „ZLATNA ULJANICA“

JERKO BAN

Teolog i filmski producent

Jerko Ban završio je specijalizaciju iz pastoralne teologije i socijalne etike (STL) na Jesuit School of Theology u Berkeleyu te magisterij iz filmske i televizijske produkcije (MFA) na Loyola Marymount Sveučilištu u Los Angelesu, SAD.
Ima višegodišnje radno iskustvo kao voditelj filmskih škola (među ostalim mentor na Ljetnoj školi filma na Šipanu), webmaster, filmski producent, redatelj, snimatelj i montažer na raznim multimedijskim projektima, radijskim i televizijskim prilozima te igranim i dokumentarnim filmovima. Više od deset godina autor je filmske rubrike u „Prilici”, mjesečnomu magazinu Glasa Koncila. Župnik je na Šipanu i bolnički kapelan u Općoj bolnici Dubrovnik.

MARIJANA JAKOVLJEVIĆ

Filmska kritičarka

Marijana Jakovljević diplomirala je komparativnu književnost i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radila je kao profesorica francuskoga i latinskoga jezika. U Glasu Koncila piše o filmovima od 1999, suradnica je i u filmskim rubrikama mjesečnika Kana i Veritas, a sudjelovala je kao filmska kritičarka na Filmskim tribinama zagrebačkoga Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta. Surađuje i u Hrvatskom filmskom ljetopisu, portalu filmovi.hr, portalu Hrvatskoga društva filmskih kritičara (HDFK) kojega je članica, i drugdje. Članica je Udruge filmskih kritičara Europe i Mediterana (FEODORA) te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Sudjelovala je u radu domaćih i međunarodnih žirija filmskih kritičara (FIPRESCI – na Motovunskom filmskom festivalu i ZagrebDoxu; FEODORA – na Pulskom filmskom festivalu).

DANIJEL LABAŠ

Teolog i komunikolog

Danijel Labaš redoviti je profesor i pročelnik Odsjeka za komunikologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je teologiju na Papinskome sveučilištu Gregoriana i doktorirao komunikologiju na Papinskome sveučilištu Salesiana u Rimu. Na Fakultetu hrvatskih studija predaje kolegije iz područja komunikologije, semiotike, etike i filmske umjetnosti (Film i religija, Povijest i teorija filma te Veliki režiseri europske kinematografije). Više godina pisao je filmske osvrte za kršćansku reviju Kana i katolički tjednik Glas Koncila. Predsjednik je Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu i dugogodišnji predsjedatelj žirija nagrade Zlatna uljanica.

ŽIRI NAGRADE ZA ETIKU I LJUDSKA PRAVA

BORIS BAKAL

Glumac, intermedijalni umjetnik, edukator, aktivist…

Boris Bakal je kazališni/filmski redatelj i glumac, intermedijalni umjetnik, kustos, književnik, edukator, aktivist baštine modernističke arhitekture i javni povjesničar. Tijekom svoje svestrane karijere autor je i pokretač mnogih projekata, performansa, predavanja, instalacija i multimedijalnih kreacija u više od 20 država Europe, Azije, Afrike, Australije te SAD-a. Njegovo djelo obilježeno je, među ostalim, izraženim istraživanjem mjesta/vremena, arhitekture te sudioničkih elemenata u umjetnosti i kulturi. Bio je gostujući predavač/istraživač na mnogobrojnim sveučilištima te je suosnivač mnogih umjetničkih i aktivističkih platformi i udruga, npr. Antiratna kampanja Hrvatske, Leteće sveučilište (BE), Orchestra Stolpnik (IT), Konzorcij umjetničkih udruga (IT) i Bacači Sjenki/Shadow Casters (RH), koji su za svoje djelovanje i stvaranje dobili mnogobrojne pohvale, priznanja i nagrade.

NEVENA BALAŽEVIĆ

Politologinja i aktivistica za ljudska prava

Nevena Balažević rođena je 1992. u Subotici (Srbija) gdje je završila osnovnu i srednju školu. Godine 2011. doselila se u Zagreb gdje je upisala Fakultet političkih znanosti te 2017. diplomirala na Odsjeku za međunarodne odnose i sigurnosne studije na temu Internacionaliziranje pitanja autonomije: slučaj Vojvodine i Kosova. Osim formalnog obrazovanja, tijekom studija bila je dio mnogih neformalnih programa edukacije. Od 2014. do 2016. provodila je radionice za srednjoškolce iz područja političkoga sustava Republike Hrvatske i djelokruga rada lokalnih samouprava. Potkraj 2014. priključuje se Inicijativi mladih za ljudska prava kao volonterka i istraživačica. U Inicijativi mladih za ljudska prava stekla je teorijska i praktična znanja iz područja ljudskih prava, tranzicijske pravde i suočavanja s prošlošću. Trenutačno je zaposlena u Inicijativi mladih za ljudska prava kao koordinatorica Outreach programa, gdje je zadužena za pripremu i provedbu projekata te provođenje edukacija.

SANJA SARNAVKA

Aktivistica, publicistica, producentica

Sanja Sarnavka profesorica je komparativne književnosti i jugoslavenskih jezika i književnosti. U svom profesionalnom životu radila je kao urednica programa u Centru za kulturu Trešnjevka i Kulturno-informativnom centru, profesorica u gimnaziji, novinarka u filmskom magazinu, voditeljica poslovne škole, ali je najduži staž ostvarila kao aktivistica u organizaciji B.a.B.e. (Budi aktivna. Budi emancipiran). Osnivačica je i sedam je godina bila predsjednica Kuće ljudskih prava. U svom aktivističkom djelovanju bavi se nasiljem nad ženama, diskriminacijom, rodnom ravnopravnošću, slobodom izražavanja, zaštitom osoba s psihičkom bolesti… Najveći interes posvetila je medijima i obrazovanju. Producirala je četrnaeast dokumentranih filmova i više socijalnih reklama, uređivala i jedno vrijeme vodila radijsku emisiju Mjesečnica. Urednica je knjige A ᾽ko joj je kriv!: nasilje nad ženama u ratu i miru (2003), s deset životnih priča žena žrtava nasilja uz komentare što je država mogla a nije učinila; autorica knjiga Put do vlastitog pogleda – kako čitati, slušati razumjeti medijske tekstove i medijsku kulturu (2010) i Putevima diskriminacije (2011) te modula Rodna ravnopravnost (2013). Trenutačno je predsjednica Upravnoga vijeća Zaklade Solidarna.