Welcome to Evently

Lorem ipsum proin gravida nibh vel veali quetean sollic lorem quis bibendum nibh vel velit.

Evently

Stay Connected & Follow us

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Image Alt

Pravila i uvjeti sudjelovanja

PRAVILNIK DANA HRVATSKOG FILMA

Dani hrvatskog filma su festival koji predstavlja izbor iz hrvatske produkcije kratkometražnog i srednjometražnog filma – igranog,  dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog i namjenskog – te dugometražnu produkciju svih navedenih kategorija osim dugometražnog igranog filma. Festival se održava u Zagrebu. Cilj je festivala pružiti gledateljima i stručnjacima uvid u suvremenu hrvatsku filmsku produkciju te osigurati mjesto za susret i razmjenu kreativnih ideja za buduće projekte.

OPĆI UVJETI

Pravo prijave na Dane hrvatskog filma imaju hrvatski filmovi i manjinske hrvatske koprodukcije kratkog, srednjeg i dugog metra (osim dugometražnih igranih filmova) koji su završeni završetka prijava na prošlogodišnje Dane. Neće se razmatrati filmovi prijavljeni na prethodna izdanja Dana hrvatskog filma i filmovi koji su završeni prije navedenog roka. Dani hrvatskog filma zadržavaju pravo određivanja zadovoljava li film uvjete za prijavu. Filmove mogu prijaviti redatelji, producenti i nacionalna filmska tijela, odnosno svi koji imaju
pravo i ovlaštenje za zastupanje i prijavljivanje filmova. Prijavljivanje filmova je besplatno. Online prijavnica dostupna je na službenim internetskim stranicama. Rok za prijavu određuje se za svaku godinu posebno i objavljuje na internetskim stranicama. Neće se razmatrati prijave koje stignu nakon navedenog roka.

PROGRAMSKA STRUKTURA

Program Dana hrvatskog filma sastoji se od glavnog natjecateljskog programa, popratnog filmskog i edukativnog dijela te ostalih događanja.

Natjecateljski program ima sljedeće kategorije:

 • Igrani film
 • Dokumentarni film
 • Animirani film
 • Eksperimentalni film
 • Namjenski film (uključuje i glazbeni spot)

POSTUPAK PRIJAVE

Za svaki film potrebno je ispuniti online prijavnicu i dostaviti selekcijski primjerak filma. Selekcijski primjerak filma mora biti posljednja varijanta filma. Uz dovršene filmove razmatraju se i filmovi u završnoj fazi postprodukcije. Podnošenjem obrasca prijave prijavitelj jamči za točnost navedenih podataka. Nije potrebno dostaviti tiskanu verziju online obrasca.

Selekcijski primjerak filma i dodatni materijali predaju se putem on line obrasca.

SELEKCIJA FILMOVA

Selekcijska komisija odabire filmove.Selekcijsku komisiju potvrđuje vijeće Dana Hrvatskog. Filma, na prijedlog Organizatora. Vijeće ima pravo predlaganja članova selekcijske komisije, ukoliko ne prihvati prijedloge Organizatora. Selekcijska komisija zadržava pravo pozvati u festivalsko natjecanje filmove koji nisu prijavljeni putem javnog poziva. Rezultati odabira objavljuju se na službenoj internetskoj stranici festivala. Svi sudionici prijava obavještavaju se o rezultatima selekcije.

OCJENJIVAČKI SUD

Vijeće Dana hrvatskog filma izabire Ocjenjivački sud, na prijedlog organizatora. Vijeće Dana hrvatskog filma može i samostalno predložiti članove ocjenjivačkog suda. Ocjenjivački sud Dana hrvatskog filma čine tri istaknute javne osobe koje su strukovno upućene ili vezane uz film, filmsku edukaciju ili publicistiku. Ocjenjivački sud obavezan je dodijeliti festivalski Grand Prix, a za ostale kategorije zadržava pravo nedodjeljivanja nagrade.

NAGRADE DANA HRVATSKOG FILMA

 • GRAND PRIX – Velika nagrada za najbolji film Za najbolju režiju
 • Za najbolji scenarij
 • Za najbolje glumačko ostvarenje
 • Za najbolju montažu
 • Za najbolju glazbu
 • Za najbolju kameru
 • Za najbolju manjinsku koprodukciju

Nagrade Oktavijan dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara sukladno svojim pravilima.

Nagrade Oktavijan su:

 • Oktavijan za najbolji animirani film
 • Oktavijan za najbolji dokumentarni film
 • Oktavijan za najbolji eksperimentalni film
 • Oktavijan za najbolji igrani film
 • Oktavijan za najbolji namjenski film

Osim nagrada Oktavijan na Danima se dodjeljuju i sljedeće nagrade:

Nagrada Društva hrvatskih filmskih redatelja:

 • Nagrada Jelena Rajković – za najboljeg autora do 30 godina starosti

Nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara:

 • Nagrada Vladimir Vuković

PRAVA, OBVEZE I ODGOVORNOSTI

Svaki sudionik prijava jamči da je autor ili nositelj autorskih prava filma u natjecateljskom programu te da posjeduje književna, dramska, glazbena i ostala nužna a ovdje nespomenuta prava. Dani hrvatskog filma, organizator i njihovi predstavnici, zastupnici ili radnici ne odgovaraju za neovlašteno uvrštavanje sadržaja u film koje može biti temelj za potraživanja trećih osoba.

Odabrani filmovi imaju pravo upotrijebiti u promotivne svrhe logotip Dana hrvatskog filma ili tekst o odabiru u natjecateljski program ili nagradi na festivalu.

Festival ne vraća selekcijski primjerak filma, već ga uvrštava u festivalski arhiv. Arhiv se koristi filmovima isključivo u nekomercijalne i edukacijske svrhe.

Dani hrvatskog filma imaju pravo koristiti u promotivne svrhe sve materijale koji su sastavni dio prijavnice te isječak iz filma u trajanju do 10 % ukupnog trajanja, ali ne duži od tri minute.

Dani hrvatskog filma preuzimaju odgovornost za kopiju filma od prispijeća u festivalski ured do vraćanja kopije. U slučaju oštećenja kopije za prikazivanje u festivalskom terminu, festival će nadoknaditi materijalnu vrijednost fizičke kopije (uz predočenje računa). Festival ne preuzima odgovornost za kopije izgubljene u transportu, osim ako do gubitka nije došlo odgovornošću festivala. Prijavitelj se obvezuje da neće povući film s Dana hrvatskog filma nakon objave službenog programa. Prijavitelji odabranih filmova dužni su obavijestiti Dane hrvatskog filma o datumima svakog prikazivanja i emitiranja u Republici Hrvatskoj.

Prijavom filma prijavitelj prihvaća da film može biti odabran za bilo koji festivalski program: natjecateljski, popratni ili Salon odbijenih. Svaki odabrani film prikazat će se tijekom festivala najviše dva puta. Ako film bude nagrađen, moguće je još jedno dodatno prikazivanje. Dani i  producent filma mogu naknadno dogovoriti i dodatna prikazivanja filma, ukoliko se za to pokaže obostrani interes. Dani hrvatskog filma i organizator ovlašteni su napisati vlastiti tekst o odabranom filmu za festivalski katalog, programe, letke i druge promotivne materijale. Broj filmova u pojedinom programu ovisi o duljini trajanja pojedinog filma.

PRIHVAĆANJE UVJETA

Podnošenjem prijave bezrezervno se prihvaćaju svi uvjeti navedeni u festivalskom pravilniku. Prijavnica vrijedi u elektroničkom obliku i važeća je bez potpisa i pečata.

KONTAKT

Organizator Dana hrvatskog filma je

Hrvatski filmski savez
Tuškanac 1
10 000 Zagreb, Hrvatska
program@dhf.hr