Welcome to Evently

Lorem ipsum proin gravida nibh vel veali quetean sollic lorem quis bibendum nibh vel velit.

Evently

Stay Connected & Follow us

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Image Alt

Namjenski film i video spot

Filmski rodovi već dulje vrijeme manje figuriraju kao teorijom opisane i zadane kategorije, a više kao labave žanrovske kontekstualizacije koje se otvaraju hibridnoj ekspresiji – dokumentarni se približavaju igranima, producentskom odlukom u kulturi spektakla ili autorskom samosvjesnošću pri vizualnim manipulacijama, eksperimentalni se ponekad ni ne trude eksperimentirati ili pomicati bilo kakve granice medija, ali i kad uspiju očarati svježim postupcima i vizualnim trikovima, ostali ih rodovi tijekom vremena preuzimaju.

Tu se namjenski film ističe načelnom i izraženom potrebom za odvažnošću oliti zanimljivošću. Mada svojim najprizemnijim oblicima slovi za manje artističku i više profitom/prestižom nadahnutu ukrasnu vegetaciju, u kompleksnom krajoliku filmske umjetnosti, odnosno industrije (kada je moguće raditi tu razliku), čin i činjenica naručivanja vizualnog djela ne mogu se sami po sebi iskoristiti protiv pojedinih dosega, primjerice Da Vincijeva naručenoga portreta Mona Lise, Guernice koju je od Picassa naručila španjolska vlada, neodoljivo bizarnih reklama Roya Anderssona za Loto ili Davida Lyncha za PlayStation 2. Štoviše, iako se o namjeni filmova da govoriti i u kontekstu hollywoodske hiperprodukcije franšiza i inih „odrađivanja projekata“ ili traženja financiranja i koprodukcija u moru tržišnih brojki, namjenski su tu filmovi drugačiji samo zato što je njihova namjena bjelodana. Novcu, statusu i ostalome usprkos, u tim se redovima zna kriti podjednako mnogo produkcijski zahtjevnih i umjetnički dorađenih ostvarenja, što reflektira i ovogodišnja selekcija.

Među odabranim filmovima i namjenama zatječu se i mlađi i stariji autori, publici više i manje poznati po svojim kraćim i duljim filmovima, kojega god roda. Oni su i artistični i proračunati utoliko što pokušavaju zadovoljiti potrebe klijenta i ciljane publike, ali i ostaviti svoj pečat, uz varirajuće kreativne slobode. Iz relativno slabe godine ipak se razabralo podosta šarolikih filmova, videospotova i reklama, uz jedan duži dokumentarac koji imponira svojim manevriranjem arhivskih materijala, ambiciozno odrađeni rad Hrvoja Juvančića za HRT, 95 godina tehničkog napretka.

Svaki odabrani film na svoj način nadilazi ograničenja namjere. Tako se među spotovima kriju i opušteni i zafrkantski te tehnički iznimno vješti Kaskader Rina Barbira i Elixir Ivana Grgura za bend Rolo, plesno opušteni filmovi Johna Karduma i Ire Tomić za Atzur i Sare Hribar za Dvaput i Ivanu Starčević, ali i filmovi koji igraju na ponešto melankoličniju i emocionalno suzdržaniju atmosferu, poput onih Dinka Čvorića za Pavela i Dunju Knebl & Roka Margetu, Danijela Žeželja za C’mon Tigre i Xeniju Rubinos, Milice Czerny Urban za Urban & 4, te Tomislava Šobana koji daje prostora suzdržanim (i svjetlosno razlomljenim) emocijama Maje Posavec. U selekciji se pronašlo i ponešto bizarnosti, poput glasovitog Dalibora Barića i nadrealističkog spota za glazbenu skupinu Kensington Lima i poznatog Arsena Oremovića koji pronalazi divlji spoj automobila i VR mačeta za pjesmu Tonija Starešinića. Posebno su dojmljive i šarmantne scene izazovne crno-bijele dramatike Filipa Gržinića za J.R. Augusta, u kojem Isus stoji pribijen na križu, dok se tetovirana žena vrti na šipki.

Programe će obogatiti i kratki „PP“ uz dvije reklame, jedna za multinacionalni brend Marcelle Zanki i Leptir produkcije koja kao da pristiže iz redova ekstazom opijene HBO-ove Euphorije, uz zarazne beatove Davida Vurdelje, a druga za hrvatski (re)brend iz tvornice Señor agencije u kojoj se jednostavnim vizurama i glazbom uzdiže novo lice tekstilnog proizvođača, Otkrij Varteks, uzdignuto tiktokovski kratkim, ali eksplozivnim ulomkom iz pjesme Bad Daughter. Kraća minutaža odlikuje animaciju Jelene Oroz za prošlogodišnji Animafest, koja bogatom motivikom i razularenošću istodobno odaje počast velikom događanju grada Zagreba, ali daje oduška svojim kreativnim potrebama. U najboljim trenutcima namjenski film postaje poput kakva poligona ekspresije u kojima, kada se sve dobro poveže, mogu nastati žanrovski prošarane eksplozije neosporiva užitka i slobode.

Miro Frakić

DHF2022-namjenski-atzur
Atzur – Genesis
Redatelj: Ira Tomić i John Kardum
DHF2022-namjenski-bye_bye_saturn
Bye bye saturn
Redatelj: Tomislav Šoban
DHF2022-namjenski-ked_som_ishol
Dunja knebl & Roko margeta – Ked som ishol
Redatelj: Dinko Čvorić – Doringo
DHF2022-namjenski-i_forgive_her
J. R. August ‒ Forgive her
Redatelj: Filip Gržinčić
DHF2022-namjenski-dolly
Kensington dolly – Lima
Redatelj: Dalibor Barić
DHF2022-namjenski-mcdonalds
1+1 McDonalds
Redatelj: Marcella Zanki
DHF2022-namjenski-varteks
Otkrij Varteks
Redatelj: Ivan Stojiljković
DHF2022-namjenski-pavel
Pavel – Kako da te ne volim
Redatelj: Dinko Čvorić ‒ Doringo
DHF2022-namjenski-eliksir
Rolo – Eliksir
Redatelj: Ivan Grgur
DHF2022-namjenski-kaskader
Rolo – Kaskader
Redatelj: Rino Barbir
DHF2022-namjenski-animafest
Špica za Animafest 2021.
Redatelj: Jelena Oroz
DHF2022-namjenski-urban_sama
Urban – Sama
Redatelj: Milica Czerny Urban