Welcome to Evently

Lorem ipsum proin gravida nibh vel veali quetean sollic lorem quis bibendum nibh vel velit.

Evently

Stay Connected & Follow us

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Image Alt

Namjenski film i video spot

Prema nekim kriterijima, namjenski film – bila to reklama, glazbeni spot ili što drugo – dobar je onoliko koliko ispuni svoju namjenu, a ta je popularizirati, odnosno prodati proizvod ili ideju koju reklamira, bilo da je riječ o piću, hrani, deterdžentu, madracu, pjesmi, zakonu, savjetu, političkoj opciji… Naručitelji zacijelo znaju izračunati i(li) procijeniti koliko je određena audiovizualna reklamna investicija bila isplativa, ali publika izvan kruga izravno poslovno zainteresiranih namjenska ostvarenja može usvajati i ne vodeći izričita računa o praktičnom razlogu njihova nastanka. Doduše, malo će komu uspjeti reklamu gledati bez svijesti o tomu da je posrijedi nagovaranje na to da nešto – doslovno ili preneseno – kupimo, a glazbeni spot neovisno o tomu koliko smo skloni samoj pjesmi ili izvođaču. Bilo bi, dakako, i besmisleno opirati se tom prožimanju, jer audiovizualno djelo bilo koje vrste i roda ravnopravno čine slika i zvuk, a svako sadrži neku ideju-poruku i(li) ideologiju. No iskoračimo li barem malo iz primarnog stajališta, namjenske filmove nerijetko možemo gledati kao osobite kratke filmove čiji tvorci iskazuju ne samo zavidnu zanatsko-izvedbenu vještinu, već i iznimnu maštovitost, dosjetljivost, dosluhljivost s materijalom te, gotovo neizbježno uz snažne stilizacijsko-retoričke poteze, u mnogočemu domeću barem jednako kao i autori nenamjenskih filmova koji „odriješenih ruku“ iskazuju ono što im nalaže „unutarnji glas“.

Razmatrajući pod određenim osvjetljenjem, malne imanentna nevolja (suvremene) reklame je ta što, bez obzira na prevladavajuću umješnost izvedbe koja je već dugo praktički standard, uglavnom ne nudi argumente i informacije, već se služi metodom agresivnog nagovora, često i sa snažnom primjesom forsirano zabavnoga, uz gotovo redovito zavođenje fantazijom stila života koji tobože možemo doseći. Pitanje je, dakako, osobnog doživljaja i senzibiliteta hoće li koga tako nešto trti odbojnom uvredljivošću ili mu neće ni najmanje smetati. No i u takvom okviru brojne će reklame čak i najnesklonijeg im filmoljupca, obrati li pozornost, oduševiti ili barem zanijeti vrsnoćom ekonomičnog izlaganja, hitrinom postizanja ugođaja, gdjekad začudnim bogatstvom utisnutim u svega minutu ili manje, a katkad čak i poetičnošću ili odvažnim okušajima koji kao da pristižu iz područja eksperimentalnog filma.

Slične vrline znaju resiti i nadahnute glazbene spotove, one koji izmiču dojmu rutinskog odrađivanja i promeću se u uistinu osobita djela. Od onih koji, na postavu najklasičnijeg pristupa, „tek“ snimaju izvođače s razlogom se oslanjajući na njihovu karizmu i izražajnost, preko onih što slikovno razvijaju ugođajnost pjesme ili je pak oplahnjuju nekom novom, možda posve neočekivanom dimenzijom, do onih što se
doimaju cjelovitim djelima koja bi moguće nastala i nezavisno, autonomno od određene pjesme. I mada je u pravilu nedvojbeno da je prvo nastala pjesma, a potom video, u nemalom broju slučajava kradom intrigira potencijalna dvojba: je li riječ o vizualnom paru postojećoj pjesmi ili je riječ o kratkom igranom, eksperimentalnom, animiranom… filmu s takvom i takvom zvučnom pratnjom?

Janko Heidl

DHF2021-film-dobri_se_zaborave
Dobri se zaborave – Pavel
Redatelj: Radislav Jovanov Gonzo
DHF2021-film-falling
Falling – Jonathan
Redatelj: Filip Gržinčić
DHF2021-film-gavrilovic
Gavrilović – Iskušaj me!
Redatelj: Bruno Anković
DHF2021-film-gladiole
Čuvarkuća – Gladiole
Redatelj: Hrvoje Dešić, Ema Petrak
DHF2021-film-im_waiting
I’m waiting – Chweger
Redatelj: Dalibor Barić
DHF2021-film-Kapital
Kapital – Sara Renar feat. Playground Hustle
Redatelj: Tajana Dedić-Starović
DHF2021-film-kaufland
Kaufland – Kad imaš nekog svog
Redatelj: Bruno Anković
DHF2021-film-Laz_na_laz
Laž na laž – Barbara Munjas
Redatelj: Ira Tomić i John Kardum
DHF2021-film-lidl
Lidl – dan u životu Davida Skoke
Redatelj: Nevio Marasović
DHF2021-film-lovable
Lovable – Je veux
Redatelj: Dalibor Barić
DHF2021-film-medeja
Medeja – Sara Renar
Redatelj: Ira Bulić
DHF2021-film-nocas_prelazim_rijeku
Noćas prelazim rijeku
Redatelj: Filip Gržinčić
DHF2021-film-nova_ja
Nova ja – Zdenka Kovačićek
Redatelj: Hrvoje Grčević
DHF2021-film-ozujsko_talenti
Ožujsko – Talenti
Redatelj: Bruno Anković
DHF2021-film-perfecta_dreams
Perfecta dreams TVC
Redatelj: Sonja Tarokić
DHF2021-film-sailor
Sailor – Mrlee & Ivanesky
Redatelj: Saša Hess
DHF2021-film-tu
Tu – Ana & The Changes
Redatelj: Marina Uzelac
DHF2021-film-vampir
Vampir – Psihomodo pop
Redatelj: Radislav Jovanov Gonzo
DHF2021-film-zvijezda
Zvijezda – Rakete
Redatelj: Dalibor Barić