Welcome to Evently

Lorem ipsum proin gravida nibh vel veali quetean sollic lorem quis bibendum nibh vel velit.

Evently

Stay Connected & Follow us

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Image Alt

Pravilnik

PRAVILNIK 31. DANA HRVATSKOG FILMA

Dani hrvatskoga filma su „nacionalna kulturna manifestacija kojoj je svrha predstaviti, promicati i vrednovati u ravnopravnom natjecanju godišnju produkciju kratkometražnog i srednjemetražnog (igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog i namjenskog) filma, kao i dugometražnu produkciju svih navedenih kategorija, osim igranog filma. Svrha Festivala je također pružiti uvid u nacionalnu baštinu i komparativan uvid u suvremena kretanja u regionalnim kinematografijama u kojima participiraju domaći autori i producenti“.

OPĆI UVJETI

U obzir za selekciju ulaze svi filmovi hrvatskih autora i/ili producenata koji su između dva izdanja Dana hrvatskoga filma premijerno prikazani na nekom od hrvatskih filmskih festivala, u redovnoj distribuciji ili u nekoj drugoj javnoj prigodi te svi oni koji su u istom razdoblju producirani te još nisu javno prikazani. Zbog pomicanja festivalskog kalendara od rujna na svibanj te skraćenja uobičajenog vremenskog intervala između dva festivala, ove godine iznimno se mogu prijavljivati i filmovi koji prošle godine zbog nekog razloga nisu bili prijavljeni, a proizvedeni su u 2021. godini.

Prijave filmova za natjecateljski program započinju 4. ožujka i traju do 27. ožujka 2021. S odgodom do 5. travnja iznimno će se primati prijave za one filmove koji su završnoj fazi postprodukcije, uz prethodnu zamolbu producenta za odgodu roka.

Filmove mogu prijaviti redatelji, producenti i nacionalna filmska tijela, odnosno svi koji imaju pravo i ovlaštenje za zastupanje i prijavljivanje filmova.

PROGRAMSKA STRUKTURA

Program Dana hrvatskog filma sastoji se od glavnog natjecateljskog programa, popratnog filmskog i edukativnog dijela te ostalih događanja.

Natjecateljski program ima sljedeće kategorije:

  • Igrani film
  • Dokumentarni film
  • Animirani film
  • Eksperimentalni film
  • Namjenski film (uključuje i glazbeni spot)

POSTUPAK PRIJAVE

Filmovi se prijavljuju na službenim stranicama festivala putem internetskog sustava Hrvatskog filmskog saveza kojem možete pristupiti ovdje. Za pristup portalu potrebno se registrirati.

Selekcijski primjerak filma mora biti posljednja varijanta filma. Uz dovršene filmove, selektori će razmatrati i filmove u završnoj fazi postprodukcije koji, u slučaju da budu izabrani za prikazivanje, moraju biti završeni najkasnije mjesec dana prije početka festivala.

OCJENJIVAČKI SUD

Ocjenjivački sud čine tri istaknuta djelatnika i/ili djelatnice u audiovizualnoj djelatnosti, a imenuju ih strukovne udruge kojima pripadaju, u dogovoru s organizatorom i umjetničkim savjetnikom/direktorom festivala.

PRAVA, OBVEZE I ODGOVORNOSTI

Svaki prijavitelj jamči da je autor ili nositelj autorskih prava filma u natjecateljskom programu te da su za djelo koje prijavljuje regulirana književna, dramska, glazbena i ostala  ovdje nespomenuta prava.

Dani hrvatskog filma imaju se pravo koristiti, u promotivne svrhe,  materijalima koji su sastavni dio prijavnice te isječkom iz filma.

Dani hrvatskog filma preuzimaju odgovornost za kopiju filma od prispijeća u festivalski ured do vraćanja kopije. U slučaju oštećenja kopije za prikazivanje u festivalskom terminu, festival će nadoknaditi materijalnu vrijednost fizičke kopije. Festival ne preuzima odgovornost za kopije izgubljene u transportu, osim ako do gubitka nije došlo odgovornošću festivala.

Prijavitelj se obvezuje da neće povući film s Dana hrvatskog filma nakon objave službenog programa.

Svaki odabrani film prikazat će se tijekom festivala najviše dva puta. Ako film bude nagrađen, moguće je još jedno dodatno prikazivanje. Dani i producent filma mogu naknadno dogovoriti i dodatna prikazivanja filma, ukoliko se za to pokaže obostrani interes.

PRIHVAĆANJE UVJETA

Podnošenjem prijave bezrezervno se prihvaćaju svi uvjeti navedeni u festivalskom pravilniku.

KONTAKT ORGANIZATORA

Hrvatski filmski savez Tuškanac 1
10 000 Zagreb, Hrvatska
info@dhf.hr