Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Image Alt
Arhiva - 30. Dani hrvatskog filma

Kolaži o laži: lažne snimke

Novi dokumentarni serijal KOLAŽI O LAŽI u režiji autorskog dvojca Judite Gamulin i Nebojše Slijepčevića i produkciji Eclectice kroz nekoliko tema – kojima je zajednički nazivnik iskrivljavanje realne slike svijeta – propituje prisutnost istine u nizu društvenih segmenata čija je konzumacija postala neizostavni dio našeg postojanja – medijima, Internetu, društvenim mrežama, filmskoj umjetnosti. Kako razlikovati falsifikat od originala, kako razlikovati LAŽ od ISTINE, kako stvoriti vjerodostojnu sliku stvarnosti? Serijal KOLAŽI O LAŽI suočava gledatelja upravo s tim pitanjima, a funkcionira kao zanimljiv spoj dokumentarne serije i zabavnog formata; riječ je o uzbudljivoj, dinamičnoj, aktualnoj, gotovo reality / dokumentarnoj formi.

U epizodi Lažne snimke koja će biti prikazana u sklopu 30. Dana hrvatskog filma pred iskusnog redatelja Brunu Ankovića postavljen je sljedeći zadatak – da stvori lažnu arhivsku snimku koja bi potencijalno mogla promijeniti tijek povijesti – u njegovom eksperimentu kompjuterski generirani bivši predsjednici Josip Broz Tito i Franjo Tuđman igraju stolni tenis u Kumrovcu.

Može li se stvoriti savršen povijesni falsifikat i bi li takva snimka mogla promijeniti tijek ili barem našu percepciju povijesti? Ova epizoda pokušava dati odgovor na to pitanje kroz snimanje i nastanak takozvane “deep fake” snimke bivših predsjednika u režiji Brune Ankovića, analizirajući zapanjujuće dosege suvremene tehnologije. O temi interpretacije prošlosti kroz fotografske i video zapise govori fotograf i teoretičar fotografije Davor Konjikušić,  povjesničar i filmski kritičar Silvestar Mileta i fotografkinja Sandra Vitaljić.