Welcome to Evently

Lorem ipsum proin gravida nibh vel veali quetean sollic lorem quis bibendum nibh vel velit.

Evently

Stay Connected & Follow us

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Image Alt

Dokumentarni film

Od mikrosvijeta pa do makrosvijeta, i natrag.

 

Od zagrebačke obitelji u samoizolaciji, do ljubavi oko svijeta. Pandemija corona virusa kruži svijetom; ljubav kruži svijetom. Dok parovi s raznih strana globusa pričaju o svojim vezama i brakovima, ljubavnim anegdotama i običajima, sinovi Matijevića izvaljeni na trosjedu i s nogama ispruženima na stoliću gledaju televiziju, a do njih roditelji kleče na tepihu dnevne sobe i pred istim se televizorom mole.
Mogli smo izabrati i neki drugi par za predstavljanje selekcije ovogodišnjeg dokumentarnog filma, no Matijevići u izolaciji i Ljubav oko svijeta u produkcijskom smislu možda daju najbolju sliku geografskog raspona dokumentarnog filma: od najudaljenijih kutova svijeta do jednog zagrebačkog stana. Dok ljubav okreće svijet, na vrata zagrebačke obitelji kuca pandemija. Veliko se susreće s malim. Globalno s intimnim. Pandemija i ljubav s ljudskim mikrosvjetovima.

Netko film pronalazi u snimanju svog nožnog palca, u „mjestopisu“, netko po isti film odlazi na drugi kraj svijeta. Matej Matijević nije izašao iz stana da bi progovorio o globalnom, Rostuhari su obišli svijet da bi pronašli intimno…

U godini potresa i pandemije obilježeno je 100 godina Labinske republike, 40 godina Novog vala, 40 godina gorske službe spašavanja u Karlovcu, 30 godina od početka rata u Dubici (Dubica, Marina Aničić Spremo), 15 godina od jedne razredne mature u Bjelovaru (Jedna od nas, Đuro Gavran)… Opća povijest miješa se s kulturnom povijesti, sa sportskom povijesti, razrednom povijesti; ili pak s povijesti prošlih ljeta (Daleko je more, Jakov Torić). Tu možemo stati. Malo se prelama u velikom, a osobno u općem.

Opća povijest dobiva osobno lice. Koordinatorica projekta Labin Art republika (Labinska republika, Goran Načinović) prenosi što je njezin nono prije sto godina rekao noni: „Luce, danas će kovari štrajkat. I ja ću biti s njima“. Tako je to, u dvije rečenice, bilo prije sto godina u Labinu, na početku štrajka koji će odjekivati poviješću. Istodobno, u filmu o jednom prošlom ljetu osobna povijest dobiva šire, univerzalno značenje (sunce nas je „zablištilo“, kaže melankolični narator, kao da je sve trajalo duže no što je bilo: „kad se sitim lita, sitim se toga“).

Pokušavamo dati gabarite selekcije. Ali kako procijeniti jednu godišnju dokumentarnu produkciju? Kojom mjerom? Brojem filmova? Autorskom intrigantnošću? Tragovima vremena utisnutima u dokumentarce?

Svi tih elemenata ima u ovogodišnjoj produkciji. Spomenuli smo geografsku širinu, povijesnu širinu; odnos intimnog i općeg. Tu je i autorska intrigantnost: Jasmine Beširević
(Sad sam ja Irena), Filipa Antonija Lizatovića (Axiom), Tomislava Šobana (Kad odlučim kako započeti); duh vremena: Josip Lukić (Bijeli Božić), Renata Poljak (Split), Bela Bračko (Bog na kotačima); intrigantne individue: Karlo Vorih (Mila), Toni Jelenić (Martin Torpedo), Martine Marasović (Staklena kuglica), David Bakarić (Od tebe sam sretan)… Ne pokušavamo istaknuti pojedine filmove, samo naznačiti opseg selekcije, gledati godišnju produkciju dokumentarnog filma kao jedan golemi kaleidoskop.

Unutar tog kaleidoskopa žiri i gledatelji pronaći će svoja dva, tri, četiri favorita. No i ta dva, tri, četiri favorita na kraju su samo djelić jedne šire, fantastične slike.

Dragan Jurak

DHF2021-film-axiom
Axiom
Redatelj: Filip Antonio Lizatović
Bijeli Bozic
Bijeli Božić
Redatelj: Josip Lukić
DHF2021-film-bog_na_kotacima
Bog na kotačima
Redatelj: Bela Bračko-Milešević
DHF2021-film-cekaj_me
Čekaj me
Redatelj: Damir Markovina
DHF2021-film-daleko_je_more
Daleko je more
Redatelj: Jakov Torić
DHF2021-film-dubica
Dubica
Redatelj: Marina Aničić Spremo
DHF2021-film-grad_u_koji_moram_putovati
Grad u koji moram putovati
Redatelj: Valentina Lončarić
DHF2021-film-jedna_od_nas
Jedna od nas
Redatelj: Đuro Gavran
DHF2021-film-jednog_petka_popodne
Jednog petka popodne
Redatelj: Lucija Brkić
DHF2021-film-jos_malo_do_ng
Još malo do nove godine
Redatelj: Marko Bičanić
DHF2021-film-labinska_republika
Labinska republika
Redatelj: Goran Načinović
DHF2021-film-ljubav_oko_svijeta
Ljubav oko svijeta
Redatelj: Anđela Rostuhar, Davor Rostuhar
DHF2021-film-martin_torpedo
Martin torpedo
Redatelj: Toni Jelenić
DHF2021-film-matijevici_u_izolaciji
Matijevići u izolaciji
Redatelj: Matej Matijević
DHF2021-film-mila
Mila
Redatelj: Karlo Vorih
DHF2021-film-natjecaj
Natječaj
Redatelj: Zorko Sirotić
DHF2021-film-nulti_krajolik
Nulti krajolik
Redatelj: Bruno Pavić
DHF2021-film-od_tebe_sam_sretan
Od tebe sam sretan
Redatelj: David Bakarić
DHF2021-film-sad_sam_ja_irena
Sad sam ja Irena
Redatelj: Jasmina Beširević
DHF2021-film-split
Split
Redatelj: Renata Poljak
DHF2021-film-staklena_kuglica
Staklena kuglica
Redatelj: Martina Marasović
DHF2021-film-se_kaj_ti_nikad
Sve kaj ti nikad ne budem rekla
Redatelj: Bela Bračko-Milešević