Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Image Alt
Arhiva - 30. Dani hrvatskog filma

Okrugli stol: Što su nam dani?

Kino Tuškanac, 14.9.2021., 11:00

 

Dani hrvatskoga filma postoje već tri desetljeća, no okolnosti u kojima postoje stalno se mijenjaju. Tako se početkom 1990-ih znalo govoriti da imamo nacionalni festival bez kinematografije; danas, kada konačno imamo kinematografiju, ali i podosta drugih manjih i većih filmskih manifestacija, Dani su ostali i dalje mali festival kojem se status nacionalnog jedva priznaje.

S 29. izdanjem tom malom wannabe-nacionalnom festivalu izmaknuo se i njegov osnivački temelj. Društvo hrvatskih filmskih kritičara, jedan od osnivača Dana hrvatskoga filma, povuklo je s festivala njegu utemeljiteljsku nagradu Oktavijan, koja se dodjeljivala najboljim filmovima u pojedinim kategorijama odnosno filmskim rodovima, pa se i festival ustrojavao prema tom načinu razvrstavanja selekcije i programa.

Konačno, ne i posljednje, pred kinematografijom općenito, a osobito pred prikazivačkim djelatnostima i priredbama stoji prijetnja neizvjesnog trajanja (covid-19) i izazov neprijatelja svakog kolektivnog „feštanja“ – interneta.

Kakve Dane vidimo u takvim okolnostima pokušat ćemo saznati uživo od predstavnika filmskih struka, odnosno osnivača Dana hrvatskoga filma okupljenima na okruglom stolu.