Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Image Alt

Radionica filmske kritike – Hrvatski film traži kritičare

Hrvatskom filmu nikad dosta kritičara! Ali ne onih koji kritiziraju unaprijed, na neviđeno, iz običaja, kako bi se reklo ‒ „sve što je hrvatsko“, već onih koji se mukotrpno trude razumjeti i protumačiti hrvatski film sebi i drugomu, čak i onda kada se tomu tvrdoglavo opiru subjektivne i objektivne („duhovne“ i društvene) okolnosti, ili kada on ne uspijeva razumjeti ni samoga sebe.

Nije to i jedini razlog zbog kojeg je prije više od desetljeća u okviru Dana hrvatskoga filma pokrenuta radionica filmske kritike. Ideja Vedrana Šuvara i serija radionica koje su započete pod naslovom „Kritični dani“ oplodila se tijekom tih deset godina nizom novih kritičarskih pera i imena. U doba kada je i kina i redakcijskih potreba za filmskim „škrabalima“ sve manje, njih se javljalo sve više, a ciljani je rezultat tijekom vremena postajao sve vidljiviji. Isprva na stranicama Hrvatskog filmskog ljetopisa, koji je od početka suorganizator radionica, a potom i na internetskim portalima, pojavljivalo se sve više tekstova i o hrvatskom filmu, i to ne (samo) o onom „velikom“, bučnom i „reprezentativnom“ već i o onom s rubova kinematografije. O kratkim igranim filmovima, dokumentarcima, animaciji, eksperimentu, čak i o namjenskom filmu, odjednom se počelo pisati „dugo“ – analitički i interpretativno, a k tomu i stilski dorađeno, kreativno.

Radionica filmske kritike i analize posvećena domaćem filmu i vrednovanju natjecateljskog programa, održat će se i u okviru 31. dana hrvatskoga filma pod mentorstvom njezine aktualne voditeljice, filmske kritičarke Višnje Vukašinović Pentić. Radionicu, namijenjenu ponajprije studentskoj populaciji, zamislila je „kao platformu za proširivanje znanja o analizi filmskih postupaka te kao poligon za razmjenu mišljenja o kretanjima unutar suvremene filmske produkcije“. Cilj je intenzivnog edukativno-analitičkog treninga producirati kratke tekstove na dnevnoj osnovi, a potom i dulji završni tekst/esej u kojem će se polaznici osvrnuti na intrigantne autorske poetike i nove fenomene domaćega filma.

Najbolji tekstovi nastali na radionici bit će objavljeni u Hrvatskom filmskom ljetopisu i na stranicama Hrvatskog društva filmskih kritičara zonafilma.com.