Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Image Alt

Skriveni dragulji Zagreb filma

Filmska arhivska zbirka

Zagreb film slavi 70 godina postojanja na 32. Danima hrvatskog filma

Kroz čitavu 2023. godinu Ustanova Zagreb film slavi 70 godina svojega osnutka. Naime, 1953. godine, Društvo filmskih radnika Hrvatske osnovalo je filmsko poduzeće pod nazivom Zagreb film (od 2007. godine – Ustanova Zagreb film). To filmsko poduzeće specijaliziralo se za proizvodnju kratkometražnih dokumentarnih i animiranih filmova te je od tada proizvelo oko 800 animiranih filmova (među kojima i crtane serije Inspektor Maska, Professor Balthazar i Mali leteći medvjedi), 600 antologijskih dokumentarnih, 800 reklamnih, 600 obrazovnih i 14 dugometražnih igranih filmova. Tijekom 70 godina postojanja Ustanova Zagreb film osvojila je više od 400 nagrada na filmskim festivalima širom svijeta. Među njima je i nagrada američke filmske akademije – Oskar za najbolji animirani film 1961. godine – za film Surogat autora Dušana Vukotića, a nakon toga može se pohvaliti i s još tri nominacije za istu nagradu. Prva pak međunarodna nagrada – Velika nagrada u Veneciji, dodijeljena je Vatroslavu Mimici 1958. godine za film Samac.

Ovo su podaci koji se mogu naći u većini leksikona, enciklopedija, povijesnih knjiga i stručnih časopisa.

Manje je poznato da Zagreb film čuva u svojoj arhivi preko 30.000 metara materijala o Zagrebu na 16mm traci. Naime, daleke 1968. godine tadašnja Filmoteka 16 dobila je nalog od Grada Zagreba da na 16 mm traci zabilježi manje ili više važne događaje koji su se događali u Zagrebu. Ideja je bila da Grad Zagreb stvara filmsku arhivu pod nazivom Filmska arhivska zbirka (FAZ) koju bi mogao koristiti za svoje potrebe.

Za Filmsku arhivsku zbirku Filmoteka 16 bilježila je događaje u Zagrebu do 1996-te godine. Iste godine odukom Grada Zagreba, Zagreb film i Filmoteka 16 spojeni su u novo filmsko poduzeće pod nazivom Zagreb film d.o.o.. Zagreb film je nastavio snimati događanja u Zagrebu, ne više na 16mm traci, već video tehnikom, a kasnije i HD kamerom. Razvojem nacionalnih, ali i lokalnih televizija Filmska arhivska zbirka izgubila je svoj smisao te se taj program ugasio 2007. godine.

Filmska arhivska zbirka je filmski i povijesno vrijedan materijal i jedan je od skrivenih dragulja Zagreb filma čiji mali dio s ponosom predstavljamo na 32. Danima hrvatskog filma.

Snimatelji Filmske arhivske zbirke od 1968. do 1996. godine bili su: Ilija Vukas, Hrvoje Sarić, Željko Sarić, Darko Halapija i Davorin Supek.

Vinko Brešan