Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Image Alt
  /  Arhiva   /  30. Dani hrvatskog filma   /  Dani žena – retrospektiva domaćih autorica od 10. rujna dostupna online

Dani žena – retrospektiva domaćih autorica od 10. rujna dostupna online

Dani žena retrospektivni je program koji će biti prikazan u sklopu jubilarnog, 30. izdanja Dana hrvatskog filma (12. – 16. rujna, kino Tuškanac), a posvećen je filmskim autoricama čiji su filmovi u protekla tri desetljeća ovjenčani nagradama na prethodnim izdanjima DHF-a.

Program sadrži 12 filmova različitih vrsta, koji su kroz protekle godine po mišljenju festivalskih žirija činili najbolja ostvarenja tadašnje domaće produkcije. Specifičnost koja ih veže je da je riječ o autorskim filmovima koje su stvarale žene, što je u početku bio izuzetak, a danas možda postaje pravilo. Ovaj program gradacijski je prikaz transformacije domaće kinematografije iz isključivo muške, u gotovo pa žensku – kada je o kratkometražnom igranom, dokumentarnom, eksperimentalnom i animiranom filmu riječ.

 Program će biti dostupan na online platformi www.croatian.film od 10. do 23. rujna 2021.

Dani žena uključuju sljedeće naslove: animirani film In/dividu Nicole Hewitt (1999.); dokumentarci Blue Helmet Jelene Rajković (1997.), Dečko kojem se žurilo Biljane Čakić (2001.), Patchwork Tanje Miličić (2003.), Sve pet! Dane Budisavljević (2004.), Što sa sobom preko dana Ivone Juke (2006.) i Iza lica zrcala Katarine Zrinke Matijević (2016.); eksperimentalni In whitest solitude Rade Šešić (2001.) i Ručak Ane Hušman (2008.); kratkometražni igrani Tri ljubavne priče Snježane Tribuson (2007.), Nije da znam, nego je tako Tanje Golić (2006.) i Mušice, krpelji i pčele Hane Jušić (2012.).