Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Image Alt
  /  Arhiva   /  30. Dani hrvatskog filma   /  Otvoreno 30. izdanje Dana hrvatskog filma u kinu Tuškanac!

Otvoreno 30. izdanje Dana hrvatskog filma u kinu Tuškanac!

Jubilarno, 30. izdanje Dana hrvatskog filma, tradicionalne smotre najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova, otvoreno je sinoć u kinu Tuškanac.

Dani hrvatskog filma važni su jer nude relevantan pregled svega što je realizirano u proteklih godinu dana u našoj filmskoj zajednici. No još je važnije što daju priliku neafirmiranim autorima, redateljima, snimateljima, montažerima da pokažu svoja djela javnosti, izjavio je redatelj Zvonimir Jurić, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich u ime HAVC-a te ministrice kulture i medija otvorio je manifestaciju te istaknuo kako Dani hrvatskog filma u ovom jubilarnom izdanju u natjecateljskom programu prikazuju svu raskoš recentne produkcije, te nadodao da su filmovi stvoreni da se gledaju na kino platnu i da je DHF sjajna prilika za to. Podsjetio je na zavidne rezultate koji su naši filmovi osvajali na međunarodnim filmskim festivalima u protekloj godini te dodao kako očekuje da će ove godine u domaćoj filmskoj produkciji biti realiziran rekordan broj od 17 dugometražnih igranih filmova.

Umjetnička ravnateljica DHF-a Diana Nenadić svim je posjetiteljima poželjela dobrodošlicu na stroj za pomlađivanje, referirajući se na mladu domaću filmsku produkciju koja svakoga od nas koji ju konzumiramo čini mlađima.

Nakon službenog otvaranje uslijedila je projekcija dijela filmova iz natjecateljskog programa te potom glazbeno-filmski program Kinofonija! – projekcija nijemog filma Berlin, simfonija velegrada Waltera Ruttmanna (1927.) uz glazbenu pratnju nagrađivanog hrvatskog kvarteta Chui, koji su uživo izveli originalnu prateću glazbu.