Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Image Alt
  /  Arhiva   /  31. Dani hrvatskog filma   /  31. izdanje DHF-a otvoreno sinoć u kinu Tuškanac!

31. izdanje DHF-a otvoreno sinoć u kinu Tuškanac!

Ovogodišnje izdanje Dana hrvatskog filma, tradicionalne smotre najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova, otvoreno je sinoć u kinu Tuškanac uz izbor dijela natjecateljskog programa

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich u ime HAVC-a te ministrice kulture i medija otvorio je manifestaciju te istaknuo kako Dani hrvatskog filma ‘prikazuju svu raskoš domaće produkcije u svim kategorijama’. Pohvalio je hrvatsku filmsku produkciju u protekloj godini, istaknuvši kako je u 2021. snimljeno rekordnih 17 većinskih hrvatskih igranih filmova uz gotovo rekordnih 19 stranih projekata, koji su ostvarili zapažene rezultate na međunarodnim festivalima. Festivalsku publiku pozdravio je i Nikola Stojadinović iz Gradskog ureda za kulturu te u ime zagrebačkog gradonačelnika rekao kako je riječ o festivalu na koji se ponose oni u čije je biografije upisan.

Umjetnička ravnateljica Diana Nenadić izrazila je zadovoljstvo brojem posjetitelja na otvaranju te dodala da to unosi optimizam u promišljanju vrijednosti i važnosti ove manifestacije.

31. Dani hrvatskog filma održat će se od 10. do 14. svibnja, a natjecateljski program uključuje 72 filmska uratka. Spomenuti se filmovi natječu za brojne nagrade: Grand Prix u nizu kategorija, Nagradu Zlatna uljanica Glasa Koncila, nagradu Jelena Rajković koju Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodjeljuje najboljem redatelju/redateljici u dobi do 30. godina, Nagradu za etiku i ljudska prava te Nagradu publike.

O najboljim naslovima za Grand Prix odlučivat će žiri koji čine glumica i producentica Sanja Vejnović, redatelj, snimatelj i producent Đuro Gavran te redatelj i scenarist Miroslav Sikavica. Onagradi Jelena Rajković odlučit će žiri u sastavu: redateljica Dalija Dozet, redateljica i scenaristica Romana Rožić te redatelj Nikola Strašek.Nagradu Zlatna uljanica dodijelit će žiri u sastavu: teolog i filmski producent Jerko Ban, filmska kritičarka Marijana Jakovljević te teolog i komunikolog Danijel Labaš. Nagradu za etiku i ljudska prava dodijelit će žiri u sastavu:glumac, intermedijalni umjetnik, edukator, aktivist Boris Bakal, politologinja i aktivistica za ljudska prava Nevena Balažević i aktivistica, publicistica, producentica Sanja Sarnavka.

U naredna četiri festivalska dana program će biti prikazivan u tri termina: u 17, 19 i 21 sat.