Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Image Alt
  /  Arhiva   /  31. Dani hrvatskog filma   /  Promocija knjige Ane Đordić

Promocija knjige Ane Đordić


Kao srednjoškolska nastavnica hrvatskog jezika i književnosti, dugogodišnja suvoditeljica programa „Filmska naSTAVa“ za srednjoškolce u kinu Tuškanac te predavačica metodike filma na Školi medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“, Ana Đordić nedavno se upustila u znanstvenoistraživački pothvat izazvan spoznajom da je filmska edukacija u srednjim školama zapuštena te da, unatoč vrijednim naporima pionirskih metodičara nastave filma, model filmske edukacije na srednjoškolskoj razini nikada nije usustavljen.

Suočivši se s mnogim pitanjima i nedoumicama vezanima uz filmsku edukaciju te s nužnošću njezina uvođenja u srednje škole, Đordić je odlučila svoj poslijediplomski studij završiti upravo tom temom, a uspješno obranjena doktorska disertacija vrlo brzo je ugledala svjetlo javnosti, ukoričena i objavljena pod naslovom Film u školi u izdanju Hrvatskog filmskog saveza.

Posebno je zanimljivo, ne samo u kontekstu Dana hrvatskoga filma gdje se knjiga prvi put predstavlja javnosti, to što su filmski predlošci za njezinu metodičku obradu domaće proizvodnje – četiri kratkometražne „uspješnice“ hrvatske kinematografije, dobro poznate međunardnoj i domaćoj festivalskoj publici – igrani film Zvjerka (2015)Daine O. Pusić, animirani Ježeva kuća (2017)Eve Cvijanović, eksperimentalno-animirano-dokumentarni Plac (2006) Ane Hušman i dokumentarni Oni stalno dolaze i odlaze (2017) Borisa Poljaka.

Kako i zašto hrvatski kratki film (pro)tumačiti srednjoškolcima te kako uspostaviti trajan model filmske edukacije kojim će oni biti obuhvaćeni, pitanja su o kojima će na predstavljanju knjige u okviru 31. dana hrvatskoga filma govoriti filmolozi Ilija Barišić i Nikica Gilić te sama autorica u četvrtak, 12. svibnja u 19 sati u maloj dvorani kina Tuškanac.