Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Image Alt
  /  Arhiva   /  31. Dani hrvatskog filma   /  Otvorene prijave za 31. Dane hrvatskog filma

Otvorene prijave za 31. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 31. izdanje festivala koje će se održati od 10. do 14. svibnja 2022. godine u zagrebačkom Kinu Tuškanac. 

Dana hrvatskoga filma su kulturna manifestacija kojoj je svrha predstaviti, promicati i vrednovati u ravnopravnom natjecanju godišnju produkciju kratkometražnog i srednjemetražnog (igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog i namjenskog) filma, kao i dugometražnu produkciju svih navedenih kategorija, osim igranog filma. Svrha Festivala je također pružiti uvid u nacionalnu baštinu i komparativan uvid u suvremena kretanja u regionalnim kinematografijama u kojima participiraju domaći autori i producenti’.

Prijave filmova za natjecateljski program započinju 4. ožujka i traju do 27. ožujka 2021., a otvorene su u kategorijama:

  1. Kratkometražni i srednjometražni igrani film
  2. Dokumentarni film 
  3. Animirani film 
  4. Eksperimentalni film
  5. Namjenski film (uključuje i glazbeni spot)

S odgodom do 5. travnja iznimno će se primati prijave za one filmove koji su završnoj fazi postprodukcije, uz prethodnu zamolbu producenta za odgodu roka. 

U obzir za selekciju ulaze svi filmovi hrvatskih autora i/ili producenata koji su između dva izdanja Dana hrvatskoga filma premijerno prikazani na nekom od hrvatskih filmskih festivala, u redovnoj distribuciji ili u nekoj drugoj javnoj prigodi te svi oni koji su u istom razdoblju producirani te još nisu javno prikazani. Zbog pomicanja festivalskog kalendara od rujna na svibanj te skraćenja uobičajenog vremenskog intervala između dva festivala, ove godine iznimno se mogu prijavljivati i filmovi koji prošle godine zbog nekog razloga nisu bili prijavljeni, a proizvedeni su u 2021. godini. 

Filmovi odabrani za službeni natjecateljski program kandidati su za službene nagrade stručnoga žirija i za tradicionalne nagrade “Jelena Rajković” koju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja najboljem autoru do 30 godina starosti, za nagradu za etiku i ljudska prava te Zlatnu uljanicu tjednika Glas koncila, za promicanje etičkih vrijednosti na filmu. 

Filmovi se prijavljuju na službenim stranicama festivala putem internetskog sustava Hrvatskog filmskog saveza kojem možete pristupiti ovdje. Za pristup portalu potrebno se registrirati. Za sva dodatna pitanja ili nejasnoće možete se obratiti na mail adresu [email protected]

Rezultati selekcije bit će objavljeni 15. travnja 2022. godine, a sve ostale detalje potražite na službenoj stranici.