Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Image Alt
  /  32. Dani hrvatskog filma   /  Vrijeme je za “Dane”, svečano otvaranje 32. Dana hrvatskog filma. Vidimo se u Kinu SC!

Vrijeme je za “Dane”, svečano otvaranje 32. Dana hrvatskog filma. Vidimo se u Kinu SC!

Poštovani,

od 15. do 21. svibnja u Studentskom centru održat će se najstariji hrvatski filmski festival, 32. Dani hrvatskog filma. Dani će svečano biti otvoreni u utorak, 16. svibnja 2023. u Kinu SC (Savska 25) s početkom u 20 sati, aotvorit će ih predstavnici Ministarstva kulture i medija, HAVC-a te ravnatelj SC-a, g. Mirko Bošnjak.

Nakon svečanog otvaranja, u 21 sat slijedi blok igranih filmova u konkurenciji:

BANIJA (Nebojša Slijepčević, 17′)

BOCA DE FERRO (Matej Matijević, 21′)

SPROVOD (Šimun Šitum, 23′)

SOTONAC (Tin Mihaljević, 11′)

BADNJAK (Jakov Nola, 30′)

MOJ NIKOLA (Martina Marasović, 23′)

Večer ćemo završiti koncertom Ljetnog kina u Teatru &TD nakon kojeg nastupa DJ Pezo.

Tradicionalni festival najboljih animiranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, namjenskih te kratkih i srednjemetražnih igranih filmova ove godine prikazuje 68 filmova u konkurenciji, a nudi i atraktivan popratni program u kojem HAVC obilježava 15., a Zagreb film 70. rođendan kao i Pulski filmski festival. Također, u popratnom eksperimentalnom filmskom programu prema odabiru Ivana Paića na rasporedu su filmovi Damira Čučića, Borisa Poljaka te Ivana Faktora. Dokumentarnim filmom Dora – Bijeg u glazbu, koncipiranim u formi potrage za minulim vremenom, autori Kyra Steckeweh i Tim Van Beveren u fokus stavljaju upečatljivu ulogu jedinstvene žene i umjetnice, kakva je bila Dora Pejačević, u kontekstu europske kulturne povijesti.

Okrugli stol na temu Hrvatski film i publika: od povjerenja do gledanosti okupit će predstavnike Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD), Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Hrvatske radiotelevizije (HRT), Hrvatskog društva filmskih kritičara (HDFK), Pulskog filmskog festivala, Dana hrvatskog filma, Dana hrvatskog filma, Kino mreže, udruge neovisnih kinoprikazivača te hrvatskih kinodistributera, a moderator programa je Boško Picula.

Izložbu filmskih plakata razgledajte u predvorju Kina SC tijekom cijelog festivala, a ako želite provjeriti svoje znanje o filmu, prijavite se na kviz koji će se održati 15. svibnja u kafiću &TD-a s početkom u 19 sati. Više informacija potražite OVDJE.

Još nekoliko upražnjenih mjesta ostalo je za radionicu Audicija kao networking voditeljice Katarine Madirazza,namijenjenu prvenstveno glumcima kako bi vidjeli i shvatili što stoji iza procesa audicije te radionicu filmske kritike Hrvatski film traži kritičare koju će voditi filmska kritičarka Višnja Pentić. Prijaviti se možete na danihrvatskogfilma@sczg.hr.

„Brcko u Zagrebu je izgubljen, nije sačuvan, Dani su našli put doma. Mnogi su u međuvremenu lutali stranputicama. Dragi kolege filmaši, filmofili, profesionalci i oni koji to nisu, oni koji će to tek postati i svi ini – Dani hrvatskog filma su vaši – ako nas izgube netko će iza nas opet morati kretati iz početka. Zato (i ne samo zato) gledajte filmove u konkurenciji, sudjelujte u povijesno-edukativnom zgusnutom i zanimljivom popratnom programu, opustite se na našim kasnovečernjim druženjima, družite se s nama i međusobno. Budite prijatelji Dana i naši dragocjeni savjetnici. Naravno, dođite na otvaranje, na dodjelu, imajte pri ruci suhu hranu, vreće za spavanje, isključite mobitele, javite dečkima, curama, muževima, suprugama, predsjednicima kućnih  savjeta, susjedima … gdje ste od 15. do 21, svibnja i zovite ih da i oni dođu, pozivnica je pomoćnika ravnatelja za kulturu Studentskoga centra“, Davor Šišmanović

Ulaz na sve programe je besplatan!

Vidimo se na Danima!