Welcome to Evently

Lorem ipsum proin gravida nibh vel veali quetean sollic lorem quis bibendum nibh vel velit.

Evently

Stay Connected & Follow us

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Image Alt

O festivalu

Utemeljeni 1992. kao godišnja smotra novije hrvatske filmske produkcije, Dani hrvatskoga filma profilirali su se tijekom posljednja tri desetljeća u drugi po važnosti nacionalni filmski festival, kojem je svrha „predstaviti, promicati i vrednovati u ravnopravnom natjecanju godišnju produkciju kratkometražnog i srednjemetražnog (igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog i namjenskog) filma, kao i dugometražnu produkciju svih navedenih kategorija, osim igranog filma. Svrha Festivala je također pružiti uvid u nacionalnu baštinu i komparativan uvid u suvremena kretanja u regionalnim kinematografijama u kojima participiraju domaći autori i producenti“.

Dane hrvatskoga filma osnovali su Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, Hrvatska radiotelevizija, Hrvatski državni arhiv – Hrvatska kinoteka, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatsko društvo filmskih kritičara i Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu. Danas Festivalom upravlja Vijeće sastavljeno od predstavnika dijela osnivača i kasnije pridruženih udruga, poput Hrvatskog filmskog saveza te strukovnih udruga kao što su Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatska udruga producenata i Hrvatska udruga filmskih snimatelja. Vijeće prema internom pravilniku upravlja Festivalom, bira producenta, nadzire njegovu organizaciju i provedbu, potiče aktivnosti koje mogu pridonijeti razvoju i unapređivanju Festivala, te obavlja i druge poslove u vezi s Festivalom.

Festival se sastoji od glavnog natjecateljskog programa, filmskih retrospektiva, specijaliziranih radionica, javnih tribina, promocija, zabavnih i izložbenih programa te drugih popratnih sadržaja. Filmovi u konkurenciji natječju se za festivalske nagrade: službenu nagradu Stručnog žirija, Nagradu „Jelena Rajković“ DHFR-a namijenjenu mladim filmašima, nagradu Glasa koncila „Zlatna uljanica“ te Nagradu za etiku i ljudska prava.  Nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara, za najbolje filmove u pojedinim filmskim rodovima, utemeljena zajedno s festivalom, od 29. izdanja (2020) više se ne dodjeljuje na Danima hrvatskoga filma.

Premda nikada nije stekao ni uživao službeni status nacionalne manifestacije od posebne važnosti, poput Pulskog filmskog festivala, Dani hrvatskoga pokazali su se nezaobilaznim mjestom predstavljanja, promocije i vrednovanja hrvatskog audiovizualnog stvaralaštva, poduke u raznim filmskim vještinama, susreta i razgovora članova filmske zajednice o svim aktualnim temama iz područja AV stvaralaštva ‒ jednako važno već etabliranim filmskim umjetnicima  i onima kojima se predstavljaju javnosti svojim prvim kreativnim postignućima.

DHF2019
DHF2019