Welcome to Evently

Lorem ipsum proin gravida nibh vel veali quetean sollic lorem quis bibendum nibh vel velit.

Evently

Stay Connected & Follow us

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Image Alt
  /  Dubica

Dubica

dokumentarni_film:Dokumentarni film
Redatelj/ica: Marina Aničić Spremo
Scenarist/ica: Marina Aničić Spremo, Vesna Biljan Pušić
Producent/ica: Nenad Puhovski
Snimatelj/ica: Marina Aničić Spremo
Montažer/ica: Vesna Biljan Pušić
Trajanje: 82'
Produkcija: Factum
Zemlja produkcije: Hrvatska
Kratki sinopsis

Dubica, selo na rijeci Uni, na granici s Bosnom i Hercegovinom, nikada se nije oporavilo od ratnih razaranja devedesetih. Praktički izumire prepušteno samo sebi i sve manjem broju preostalih stanovnika. Kroz intervjue s nekolicinom intrigantnih protagonista dobivamo opću sliku o razlozima propasti hrvatskog sela i poljoprivrede. Uzrok definitivno nije samo rat koji je završio prije više od dvadeset godina. Dok promatramo prizore s prekrasne rijeke Une, koja se devastira zbog sumnjivih političkih odluka, postavlja se pitanje: ima li ipak budućnosti za ovo i mnoga druga slična mjesta u Hrvatskoj?

O autoru

Marina Aničić Spremo (Zagreb, 1983). Poslije završene Opće gimnazije u Kninu, završava studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Nakon dugogodišnjeg novinarskog rada na radiju i televiziji, nastavlja se profesionalno usavršavati i redom završava: MPA – Video Production program, FadeIn – U Fokusu – Izgradnja lika u dokumentarnom filmu te Kino Klub – Filmska škola.

Od 2016. surađuje kao asistentica kamere na raznim projektima. Na FadeInovoj radionici 2017, zajedno s kolegama izrađuje svoj prvi dokumentarni film Pastir, prikazivan na nekoliko domaćih i inozemnih festivala. Iste godine sudjeluje na radionici za autorice dokumentarnih filmova Underhill Festa u Podgorici (Crna Gora) pod mentorstvom Biljane Tutorov, Lejle Dedić i Jelene Maksimović. Za Hrvatsku maticu iseljenika samostalno režira svoj prvi dokumentarno-reportažni film Spomenak. Dubica je njezin prvi dugometražni dokumentarac, a trenutačno radi na kratkom dokumentarno-reportažnom filmu radnoga naslova Mandolina.