Welcome to Evently

Lorem ipsum proin gravida nibh vel veali quetean sollic lorem quis bibendum nibh vel velit.

Evently

Stay Connected & Follow us

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Image Alt
  /  Labinska republika

Labinska republika

dokumentarni_film:Dokumentarni film
Redatelj/ica: Goran Načinović
Scenarist/ica: Toni Juričić
Producent/ica: Bianca Dagostin
Snimatelj/ica: Goran Načinović
Montažer/ica: Goran Načinović
Glazba: Sanel Isanović
Trajanje: 52'
Produkcija: Level 52 za HRT
Zemlja produkcije: Hrvatska
Godina produkcije: 2021
Kratki sinopsis

Film se bavi temeljima i odjekom glasovitog ustanka labinskih rudara, koji se smatra jednim od prvih organiziranih antifašističkih otpora u svijetu.

Lokalna filmska ekipa, sastavljena od potomaka rudara i sudionika Labinske republike, istražuje socijalni kontekst i ideološku konotaciju koju je povijesni događaj poprimio tijekom jednog stoljeća. Bunt rudara postao je dio identiteta grada Labina te je inspirirao niz kulturnih i umjetničkih inicijativa koje i danas ponosno šire glas o labinskom ustanku iz 1921. Iza mitološke slike i političke ideologije, dugo vremena ostale su skrivene vrijednosti Labinske republike koje i danas mogu biti uzor u borbi za bolji i pravedniji svijet: multikulturalnost, jedinstvo i hrabrost.

O autoru

Goran Načinović (Pula, 1986), fotograf, redatelj, direktor fotografije i montažer te jedan od osnivača Levela 52 ‒ tvrtke za produkciju audiovizualnih sadržaja. Svoje profesionalno znanje i vještine širi i usavršava na radionicama. Imao je nekoliko samostalih izložaba kao fotograf te je sudjelovao na nekoliko grupnih. Do sada je snimio i režirao više od 80 reklama, putopisa i kratkih dokumentrnih filmova (Život na Parketu, 2017; Dvajset koraki, 2017, i serijal Like, 2019).