Welcome to Evently

Lorem ipsum proin gravida nibh vel veali quetean sollic lorem quis bibendum nibh vel velit.

Evently

Stay Connected & Follow us

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Image Alt
  /  Lika / bez naslova

Lika / bez naslova

eksperimentalni_film:Eksperimentalni film
Redatelj/ica: Ana Hušman
Scenarist/ica: Ana Hušman
Producent/ica: Ana Hušman
Snimatelj/ica: Ana Hušman
Montažer/ica: Iva Kraljević
Glazba: Ivan Zelić
Trajanje: 9'32''
Produkcija: Studio Pangolin
Zemlja produkcije: Hrvatska
Godina produkcije: 2020
Kratki sinopsis

Mjesto napuštenih pogleda, prirode i pejzaža, lokalitet u Lici u blizini mjesta Perušić, za Jelenu je mjesto polaska, odlaska i vraćanja. Posljedice iseljavanja tih prostora zbog ekonomskih razloga, potrebe za obrazovanjem, napretkom, boljim sutra, značile su nemogućnost zaustavljanja tijeka vremena, konstantnu promjenu i odvajanje od prošlosti.

Stvorena distanca naglasila je privrženost tom tipu krajolika, vezanost na minulo vrijeme, suočenost s nemogućnošću obrtanja procesa i povratka. Gledajući filmski materijal na 16mm traci koji istražuje prikladan način, metodu i pristup krajoliku prolazimo ostavljenim, napuštenim, iseljenim prostorima i razmišljamo o naslagama i sedimentima sjećanja, o zaboravljanju, kršu, brizi za zemlju, spaljenim poljima, kultivaciji, uzgoju.

O autoru

Ana Hušman radi kao izvanredna profesorica na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Suosnivačica je udruge RESTART, gdje niz godina vodi program filmske edukacije za velike i male. U svojim radovima raščlanjuje strukturu i teksturu filmskih elemenata kroz različite forme filma, instalacije, knjige, zapisa slike, zvuka, teksta. Eksperimentira s mogućnostima animacije, dokumentarnim i igranim elementima u filmu, glasom i artikulacijom. Unutar radnih procesa zanima je propitivanje i obrtanje pozicije amaterskog i profesionalnog subjekta performativnosti, samog medija te struktura koje diktiraju i proizvode obrasce ponašanja. Njezini radovi prikazani su na izložbama i festivalima diljem svijeta. Za posljednje radove dobila je više domaćih i internacionalnih nagrada.